Het gaat nu echt beginnen

Ni hao(spreek uit nie hau),

Even nog in het kort over Nieuw-Zeeland.

Bij de Fox Glacier was ik zowat maar 20 meter van de Gletsjer vandaan.

Daarna gingen we naar Hokitika een jade stad.

Daar is heel veel jade gevonden, een steen heel moeilijk te slijpen, daardoor is het heel duur.

Na Hokitika gingen we naar Hamner Springs, dat zijn Thermal Pools(thermale baden).

Dat was het zelfde als in Rotorua die lekkere warme baden, maar er was deze keer wel een zwembad met glijbaan bij.

We probeerden het nog 1 keer om met dolfijnen te zwemmen, met GROOT succes.

Uiteindelijk waren er zeker honderd, stel je voor jij in het water met wel 20 dolfijnen om je heen.

Super toch, nou ik wil niet uitsloven of opscheppen maar dat is me wel gelukt.

Nu verder in China met onze andere oma.

Eerste dag in China in Peking(Beijing).

We lopen een beetje rond, en ontdekken dat ze overal fietsen verhuren.

Wij huren een fiets en fietsen het meer rond, worden een beetje aangekeken vanwege ons blonde haar.

2e dag willen we ECHT iets doen, dus besluiten we naar de Verboden Stad te gaan.

Maar dat besluit hebben we op de verkeerde dag in de planning gezet.

Want het enige wat je zag waren Chinese koppen, vanwege vakantie wat ze nauwelijks hebben.

Maar voor de rest was het wel heel indrukwekkend om te zien hoeveel de mensen om 1 iemand gaven.

In de avond gingen we samen met Nederlandse vrienden eten, Yu Be en Bo Re.

Klinkt Chinees maar ze zijn toch Nederlands.

Na het avondeten even gelachen omdat we tegen iedereen Ni Hao(de groet hier) zeiden.

En daarna naar een echte acrobaten show.

Met half mens half slang mensen.

Mensen die met 10 ballen een trap op en af kunnen.

Door een hoepel die 2 meter hoog staat springen.

En nog veel meer.

De 2e dag gingen we 7 kilometer lopen over de Chinese muur van het ene plaatsje naar het andere.

Oma had een beetje hulp nodig maar voor de rest lukte het wel.

Die dag probeerden we weer met Yu Be en Bo Re te eten maar we waren te laat terug dus lukte het niet meer.

4e dag nog steeds in Peking.

Die dag gingen we naar het Summer Palace dat was het huis van de keizer in de zomer.

Met veel schaduw bomen en al dat soort dingen die je beschermen tegen 40 graden.

Als je daar naar toe gaat zal ik je de gids Frank aanraden.

Op de 5e dag zijn we naar de Drumtower geweest.

Iets later na de lunch gingen we naar de 1e slaaptrein in China, Dat was ook een heel avontuur en goedkoop.

Eerst word je in een metro gepropt voor 2 yuan per persoon behalve Jilt want hij is 6.

Dan krijg je voor 1 yuan per persoon geen zuurstof meer in een 1 of ander stom busje.

Eindelijk op het treinstation aangekomen moet je het hele proces van het vliegtuig doornemen.

Dat was Beijing.

In de slaaptrein was het wel even wennen, in een ander bed slapen(het was echt iets dunner).

Tussen snurkende menden zitten, terwijl je niet mocht roken toch een rook-geur ruiken.

Als mensen die aan het eten zijn gesmak horen.

En zelfs als al die Chinezen aan het slapen waren lieten ze scheten(dit bedoel ik niet als geklaag trouwens, maar even zodat je weet hoe het in een slaaptrein is).

In de trein heeft een deel van ons goed geslapen, totdat we wakker werden gemaakt voor de treinstop Pingyao, ons volgende plaatsje.

In Pingyao hadden we echt Chinese bedden ze worden kang genoemd.

Het is eigenlijk een soort kamertje met doorzichtig stof om je heen waar je in slaapt dat was heel schattig.

Toen we uit de trein stapte was Fiene ook jarig, ze noemde dit daarom de gekke verjaardag.

Toen Fiene jarig was heeft ze gekregen: een paar sieraden, kiwiknuffel(dit allebei uit Nieuw-Zeeland).

En in China kreeg ze van onze tantes Lieke en Marije een prinsessen knutselboek en een zoek-boek met 10 stokstaartjes die je moet vinden die kreeg ze ook van Oma Henny.

Van ons kreeg ze punniken, Monopoly kaartspel en een vest van Merino schaap-wol.

De 1e dag in Pingyao keken we een beetje rond met Fiene haar kadootjes spelen en nog wat chillen.

De 2e dag in Pingyao we besluiten naar een ondergronds kasteel te gaan in de middag, omdat we er achter zijn gekomen dat we voor niks meer hebben betaalt.

Het was weer het zelfde geval als in de andere trein dus daar hoef ik niet zoveel over te vertellen.

Nu zijn we Xian gisteren gingen we naar het Terracotta Leger, dat was heel mooi.

Vandaag gaan we op de muur van Xian fietsen ik hoop dat het mooi word.

Chris van Burgsteden

Hallo Saar, leuk reisverhaal weer. Wij hebben een paar jaar geleden ook in de trein naar zin gezeten. Dat was precies zoals jij het beschreef. Veel plezier nog. Groeten van Chris (de broer van Ron)

Chris van Burgsteden

Naar Xian dus

Dineke vriendin van oma Henny

wouw wat een fantastische reis maken jullie met geweldig veel bijzondere steden die jullie zien en ook nog veel aparte dingen die jullie doen...........Super.
Groeten aan allemaal van mij Dineke Heming.

Opa Gerard en oma Anneke

Super verhaal Saar we zien het helemaal voor ons. Gelukkig dat je al wat Chinese woordjes hebt geleerd. Blijf de wereld in al zijn varieteiten ontdekken. Wij hebben vanavond veel van de Maoricultuur gezien en zetten onze reis in Nieuw Zeeland voort op weg naar Coromandel.
We missen jullie wel maar gelukkig kunnen we elkaars berichten lezen. Heel veel liefs Opa en Oma.

Ron

Hoi Saar, reizen en slapen in een chinese trein, ik zie het helemaal voor me dankzij jouw beschrijving.
Veel plezier, Ron.

eva

hi saar wat leuk dat jullie bo re en yube tegenkwamen

Arjan

Wat een leuk en grappig verhaal! Vandaag hebben wij jullie kaartje uit Nieuw Zeeland ontvangen. Bedankt daarvoor! Groetjes aan de rest!

emmer

Wat hebben jullie ongelofelijk veel gedaan zeg!! China is wel heel indrukwekkend volgens mij. Nu zitten jullie in Indonesie zie ik. Ik ga lekker de rest bijlezen want jullie gaan zo snel! Ben benieuwd naar de rest van jullie verhalen. Heel veel liefs

Saar(voor Emmer)

He Emmer,